Dutch

YASUNIDOS MANIFEST

Met veel plezier hebben we de website http://www.yasunidos.org geopend, we zullen hier verschillende nationale en internationale activiteiten ter verdediging van het Amazonegebied Yasuní bekend maken, we zullen hier voorstellen doen en samen reflecteren.

SAMEN ZIJN WE STERKER!

We zijn met velen, we zijn verschillend, maar we hebben iets krachtigs gemeen dat ons verbindt: we weten dat het moment is aangebroken om iets op te bouwen en verder te denken dan het huidige model; we zijn YASunidos en wij verenigen ons als antwoord op de mislukking van Yasuní– Een initiatief van de Ecuadoriaanse regering dat samengaat met plannen voor exploitatie in het natuurreservaat met de grootste biodiversiteit ter wereld, dat bovendien het woongebied is van vrijwillig geïsoleerde volkeren.

We definiëren onszelf als een uiterst vreedzame, neutrale beweging die streeft naar de bescherming van leven, mensenrechten, respect voor de Ecuadoriaanse grondwet, alsook de bescherming en het behoud van ons eeuwenoud natuurlijk patrimonium. We engageren ons voor economische alternatieven die bijdragen tot de ontwikkeling van ons land, zonder daarbij de ITT olievelden te ontginnen. Daarom vragen wij van politici, in het bijzonder van het Ecuadoriaans parlement, dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en dat ze een duidelijke positie innemen tegen de ontginning van de olie. Doen ze dit niet, dan zien wij ons als Ecuadorianen, die al meer dan zes jaar bij dit initiatief betrokken zijn, genoodzaakt om onze stem te laten horen door middel van een referendum.

Het is belangrijk op te merken dat wij ons sterk verzetten tegen elke poging van de regering om ons af te schilderen als boycotters; en we nodigen dan ook uit deel te nemen aan onze publieke activiteiten, om onze constructieve grondslag, die zo noodzakelijk is voor een correcte en stabiele democratie, te laten zien.

Wij vinden dat het initiatief om de olie onder de grond te laten niet onderhevig mag zijn aan de grillen van de internationale gemeenschap of aan die van een regering, die ons in de steek heeft gelaten. Ze ontnam ons namelijk unilateraal de mogelijkheid tot een ernstig publiek debat over alternatieven voor het behoud van het ITT.

Wij, YASunidos, eisen dat de mensenrechten van geïsoleerde volkeren gerespecteerd worden, zoals bepaald in Artikel 57 van de Grondwet. We eisen dat men ons natuurlijk patrimonium niet opoffert, maar dat men kiest voor post-olie alternatieven. We dringen aan op een waarachtig en transparant debat over ons economisch model en onze energievoorraden. Ook eisen we dat de overheid toestaat ons ongenoegen te uiten door op volledig legale wijze te protesteren, zonder enige vorm van repressie en criminalisering.

Voor ons leeft het streven naar het niet ontginnen van de ITT olie meer dan ooit, wat blijkt uit de creativiteit en toewijding in de straten, waar burgers hun stem willen laten horen. Ze willen dat het onderwerp uitvoerig besproken wordt, met uiteenlopende argumenten en zonder verwarrende berichtgeving en overheidspropaganda die onze acties in diskrediet brengen.

Het is essentieel om af te rekenen met armoede en het onderwijs te verbeteren, maar we denken niet dat de exploitatie van Yasuní de juiste weg is. Rijkdom is er in overvloed maar ze is slecht verdeeld. De grootste economische groepen van het land bijvoorbeeld zagen de afgelopen jaren hun winsten stijgen, terwijl de belastingen die ze betalen op hun inkomsten blijven dalen. Een stijging van de belastingen op hun winsten met 1,5%; zou meer dan 50 miljard dollar opbrengen na 22 jaar, de geplande duur van ontginning van ITT.

Net als het Yasuní ITT-initiatief, stellen wij voor om op zoek te gaan naar alternatieven, om moedig te breken met ESQUEMAS. Kortom, een sociale revolutie waarbij de waarde van het energieverbruik in vraag wordt gesteld en die in eerste plaats het algemeen welzijn beoogt, dat de idee van goed leven verdedigt.

We zijn er ons van bewust dat meerdere personen ons platform in hun eigen voordeel zullen proberen te gebruiken, maar het is nodig te verduidelijken dat wij strijden voor het leven en dat we streven naar alternatieven voor het huidige ontginningsmodel. Wij zijn een deel van de inwoners, niet alleen die van de stad, die zich bewust zijn van de ecologische, humane en economische rampen die gepaard gaan met olie-ontginning. We zijn er sterk van overtuigd dat dit het moment is om het debat openbaar te maken zodat iedereen kan deelnemen en we hopen dan ook te ontkomen aan de afhankelijkheid van olie die ons opgelegd wordt. Naast bijdragen tot de opwarming van de aarde, de vernietiging van de natuur en het bedreigen van de levens van geïsoleerde volkeren, brengt die afhankelijkheid niet alleen het leven van de Ecuadorianen in het gevaar, maar dat van de hele mensheid.

Daarom nodigen we iedereen die zich deel voelt van dit land, die van deze aarde houdt en wil meewerken en bijdragen, uit om zich bij onze beweging aan te sluiten en samen mee op weg te gaan om te blijven bouwen. Want, zoals de Ecuadorianen zeggen: Si se puede!


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s