Ruman

ROMÂNĂ

MANIFEST YASUNIDOS – UNIȚI PENTRU YASUNI

Este o mare bucurie să deschidem portalul http://www.yasunidos.org unde vom comunica diversele activități organizate în apărarea #Yasuni la nivel național, vom articula propuneri şi vom putea reflecta împreună.

UNIȚI SUNTEM MAI PUTERNICI!

Suntem mulți, suntem diferiți, dar avem ceva foarte puternic în comun care ne uneşte: ştim că acum este momentul istoric pentru a construi şi gândi dincolo de modelul actual. Suntem mişcarea YASunidos şi ne unim ca un răspuns al societății civile la eşecul inițiativei Yasuni – ITT propusă de guvernul ecuadorian şi la planul său de a exploata rezervația naturală cu cea mai mare biodiversitate din lume, care este, de asemenea, casă a popoarelor în izolare voluntară.

Ne definim ca o mişcare de natură pur paşnică fara pozitii partizane, care caută să protejeze viața, drepturile omului, respectarea Constituției Ecuadorului şi protecția şi conservarea patrimoniului natural ancestral. Suntem dedicați altor alternative economice pentru dezvoltarea țării ce exclud exploatarea a câmpului ITT. Cerem astfel clasei politice, în special Adunării Ecuadorului să-şi asume responsabilitatea istorică şi poziția de drept în favoarea menținerii petrolului sub pământ. în caz contrar, din moment ce este o problemă națională, în calitate de cetățeni ai Ecuadorului ce am fost implicați în această inițiativă de mai bine de sase ani, ne vom exercita dreptul la o democrație participativă şi responsabilă printr-un referendum.

Considerăm important sa semnalăm că ne opunem cu fermitate oricărei încercări de a fi calificați ca destabilizatori ai regimului actual si vă invităm să participați la activitățile noastre publice pentru a vă convinge de caracterul lor constructiv, esențial într-o democrație justă şi stabilă.

Inițiativa de a păstra țițeiul sub pământ în blocul petrolier ITT pe termen nelimitat nu ar trebui sa depindă de capriciile comunității internaționale, nici de cele ale unui guvern care ne-a dezamagit eliminând unidirectional posibilitatea unei dezbateri publice serioase despre alternativele de conservare a blocului ITT.

YASunidos cere respectarea drepturilor popoarelor aflate în izolație voluntară, drepturi in articolul 57 din Constituție. Cerem ca Patrimoniul Natural Ancestral să nu fie sacrificat, ci în schimb să se opteze pentru alternative post-petroliere. Cerem într-o manieră categorică o dezbatere reală şi transparentă cu privire la modelul economic şi baza noastră energetică. De asemenea, solicităm guvernului sa ne permită să ne arătăm dezacodul prin intemediul dreptului legitim de a protesta fara represiune şi incriminare.

Pentru noi obiectivul de a lăsa țițeiul sub pământ este mai viu ca oricând. Cetățenii îşi demonstrează în stradă creativitatea şi devotamentul când solicită ca vocea să le fie auzită. Ei vor ca tema să fie bine gândită ținând cont de toți, cu diversitate de argumente, lăsând în afară informațiile confuze şi propaganda ieftină a guvernului.

Este esențial a pune capăt sărăciei şi a îmbunătăți educația, însă exploatarea petrolieră în Yasuni nu este soluția. Avem bogăție, însă este prost distribuită. De exemplu: deşi profiturile celor mai mari grupuri economice din țară au crescut în ultimii ani, impozitul pe veniturile lor a scăzut; dacă am suplimenta cu 1,5% impozitul pe profiturile lor am obține mai mult de 50 de miliarde de dolari în aceaşi perioadă planificată pentru exploatarea parcului Yasuni, 22 de ani.

Ne propunem să căutam alternative, cum a fost şi inițiativa Yasuni ITT, pe scurt, o revluție socială care să pună sub semnul întrebării valorile consumului energetic şi să acorde prioritate binelui comun şi să apere ideea de “trai bun”.

Suntem conştienți de faptul că unii vor încerca să utilizeze platforma noastră în avantajul lor, de aceea este necesar să se spunem clar că noi luptăm pentru pentru viață şi pentru a găsi alternative modelului extractivist. Cu convingerea că acesta este momentul de a scoate dezbaterea în stradă cu participarea tuturor, sperăm să depăşim dependența de petrol care ne-a fost impusă. Această dependență nu numai că agravează şi mai mult încălzirea globală, distruge mediul şi pune în risc viața popoarelor “izolate”, dar amenință viitorul nu numai al Ecuadorului, ci al intregii umanități.

Prin urmare, îi invităm toți cei care iubesc acest pământ şi doresc să colaboreze şi să contribuie, să se alăture acestei mişcări şi să construim în continuare UNIȚI PENTRU YASUNi. Ei bine, cum spun ecuadorienii: “Da, se poate!”

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s